OAW BE

Mensura en Otherside at Work lanceren innovatieve oplossing voor verzuim

Geschreven door Cora Joosten | Apr 15, 2024 9:43:25 AM

Het hoge ziekteverzuim in veel organisaties is niet alleen zonde omdat een team het best presteert wanneer iedereen aanwezig is, maar ook omdat het substantiële directe en indirecte kosten met zich meebrengt. In 2023 was bijna 10% van de werktijd verloren gegaan aan ziekteverzuim. Deze toename zet nieuwe records neer en benadrukt de urgentie van een effectieve aanpak.

Verzuim heeft ook een grote impact op de werkdruk binnen organisaties. Teams die al te kampen hebben met onderbezetting door een gebrek aan beschikbaar talent, moeten harder werken om de continuïteit te waarborgen en klanttevredenheid te handhaven. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin hoge werkdruk bijdraagt aan nog meer verzuim.

De talentschaarste verergert het probleem alleen maar. Met vacatures die steeds langer onvervuld blijven, zijn veel teams structureel onderbemand. Het vinden van vervanging voor langdurig zieke werknemers wordt daardoor steeds moeilijker, zo niet onmogelijk. Dit legt nog meer druk op de overige teamleden en verhoogt de noodzaak voor organisaties om een sterk en gezamenlijk verzuimbeleid te ontwikkelen.

In deze context presenteren Mensura en Otherside at Work met hun innovatieve softwareoplossing Xpert Suite een manier voor werkgevers om als één team samen te werken aan een effectieve verzuimaanpak. Door alle betrokken partijen – werkgevers, HR en leidinggevenden – samen te brengen, streeft deze aanpak ernaar om werknemers in België gezond en vitaal aan het werk te krijgen en te houden.

Bart Teuwen, algemeen directeur Certimed en verantwoordelijke voor het verzuimaanbod binnen Mensura : “In veel organisaties is de werkdruk voor medewerkers hoog, mede door het torenhoge ziekteverzuim. Met meer dan 500.000 langdurig verzuimende Belgen is het noodzaak om in actie te komen. Het kostenplaatje van verzuim voor onze overheid is navenant. Alleen al aan uitkeringen en niet-ontvangen belastingen loopt de rekening op tot ruim 21 miljard euro. Om nog maar te zwijgen over de hallucinante situaties op de werkvloer. Zo passeerden in de media al afdelingen van zorginstellingen en crèches die tijdelijk de deuren moesten sluiten wegens te veel afwezigen.”

 

Hoog tijd om verzuim echt vast te pakken met een positieve verzuimaanpak

Een heldere visie is het startpunt van elke succesvolle verzuimaanpak. Waarom vindt u gezondheid en welzijn belangrijk op uw werkvloer? Welke rol en verantwoordelijkheden krijgen alle betrokkenen toebedeeld? Hoe wilt u concreet werk maken van preventie? En wat met aangepast werk?

Die visie vertaalt u vervolgens in doelstellingen en maatregelen. Daar hangt u ook parameters – verzuimpercentage, nulverzuim, verzuimfrequentie … – aan vast waarmee u de impact van uw inspanningen monitort. Ga voor haalbaarheid, maar wees zeker ook voldoende ambitieus.

Vertrouwen en duidelijke afspraken gaan hand in hand en vormen de basis van een warm-zakelijke band tussen werkgever en werknemer. Toon oprechte interesse in het welzijn van uw medewerkers. Niet alleen bij ziekte trouwens, maar ook als iedereen gewoon op post is.

 

Een innovatieve oplossing door bundeling van krachten

“Vanuit Mensura bieden wij werkgevers al jaren ondersteuning met het formuleren en uitwerken van een positief verzuimbeleid, het opleiden van leidinggevenden en andere betrokkenen in gesprekstechnieken, verzuimcijfers en wetgeving en het uitvoeren van optimale verzuimbegeleiding. Dit heeft geleid tot zichtbare resultaten. Toch zagen wij vanuit Mensura ook een behoefte aan betere borging, bewaking, ondersteuning en inzicht in de uitvoering van de verzuimbegeleiding.”, aldus Bart Teuwen.

“Door mijn jarenlange ervaring als arbeidsarts bij onze noorderburen, had ik ervaring met Otherside at Work. Zij zijn marktleider in Nederland voor software waarmee de duurzame inzetbaarheid en het verzuim van meer dan 2 miljoen werknemers wordt begeleid. Samen zijn we in gesprek gegaan over hoe we een oplossing voor Belgische werkgevers konden realiseren. Een oplossing waarmee we werkgevers in staat stellen om hun verzuimbeleid en processen ook echt te verankeren in de organisatie. Waarmee continu gemonitord kan worden of de uitvoering in lijn is met het beleid en waarmee leidinggevenden, hr en medewerkers ondersteund worden om vanuit een warm-zakelijke band samen te werken aan verzuim.”

 

Diederik Benders, CEO en founder van Otherside at Work raakte geïnspireerd door het vraagstuk van Bart Teuwen: “In Nederland is door de wetgeving verzuim al meer dan 20 jaar een thema waar werkgevers zich erg hard voor maken. De financiële consequenties van verzuim zijn ongekend groot voor werkgevers in Nederland. Dit ligt in België heel anders. Maar één ding hebben we gemeen: uiteindelijk gaat het erom dat werknemers gezond, vitaal en met plezier aan het werk kunnen en blijven. Dat werkgevers succesvol kunnen zijn en dat de werknemers die aan het werk zijn, geen onnodige werkdruk ervaren doordat er te veel collega’s door verzuim zijn uitgevallen.”

“Onze software was al geschikt voor de kernaspecten van verzuimbegeleiding en duurzame inzetbaarheid. Met onze ervaring in Nederland voor alle grote overheidsinstellingen en honderden zakelijke dienstverleners, retailbedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen en diverse andere werkgevers, hebben wij al 20 jaar ervaring met het ondersteunen van een integrale verzuimaanpak in een zeer goed beveiligde softwareapplicatie. Het afgelopen jaar hebben wij met Mensura intensief samengewerkt aan het realiseren van een oplossing die echt past op de Belgische markt. Na uitvoerig testen hebben we nu de eerste groep werkgevers, met enkele duizenden medewerkers, aangesloten op de Xpert Suite voor België.”, aldus Diederik Benders.

 

Bart Teuwen: “Door de samenwerking tussen Mensura en Otherside at Work kunnen we nu echt een oplossing bieden, waarbij werkgevers ondersteund worden in het formuleren van beleid, het vertalen naar uitvoeringsprocessen, de borging van deze processen én de meting en evaluatie van de effecten van dit beleid.”

 

Ambitie en technologie

“Er ligt een grote ambitie om het verzuim in België onder controle te krijgen en werknemers vanuit een positief verzuimbeleid als ‘happy professionals’ te laten werken. De technologie van de Xpert Suite kan hier ook echt actief aan bijdragen: door een intensievere interactie tussen werknemer, leidinggevende en hr wordt de verzuimbegeleiding beter op de werknemer aangesloten. Met interactieve vragenlijsten en datagedreven processen zorgen we ervoor dat werknemers die intensieve begeleiding nodig hebben, op tijd worden herkend en zo de juiste hulp geboden kan worden.”, aldus Diederik Benders.

Bart Teuwen: “De kennis en kunde van Mensura is in deze processen ingebouwd. Het is dus echt een combinatie van jarenlange expertise op het gebied van verzuim in België en technologie in dit domein. We kunnen dus spreken van een ‘laserfocus’ op verzuim en duurzame inzetbaarheid van werknemers in België. Met de samenwerking hebben we zowel qua kennis, dienstverlening als technologie enorm veel expertise gecombineerd, waarmee we het verschil kunnen maken voor werkgevers en werknemers in België.”

 

Wat betekent dit concreet?

Ons dienstenaanbod bestond al uit een aantal zeer concrete mogelijkheden:

  • Begeleiding op maat voor een efficiënt verzuimbeleid
  • Opleidingsaanbod voor verzuim
  • Inspiratiesessies

Met deze samenwerking komt er de mogelijkheid om het verzuimbeleid te borgen met software en dienstverlening:

  • Xpert Suite Teamflows: innovatieve software waar Mensura haar kennis in heeft ingebracht met intelligente verzuimbegeleidingsprocessen

  • Xpert Suite Teamflows Casemanagement: de software van XS Mensura aangevuld met casemanagers van Mensura die in de uitvoering van het verzuim werkgevers ondersteunen
  • Xpert Suite Otherside: de software van Otherside at Work, geschikt voor België, waarmee werkgevers op maat hun processen zelfstandig kunnen implementeren.

Meer weten? Neem contact op met Frans Prop (+32 494 04 42 01) of Lode Mandervelt (+32 474 97 91 14).

 

Over Mensura

Mensura is een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in België. Mensura inspireert en helpt werkgevers om medewerkers beter, langer en gezonder inzetbaar te houden. Als specialist op dit vlak reikt Mensura advies, oplossingen en diensten op maat. Daarbij gaan ze verder dan het strikt wettelijke. www.verzuimbeleid.be

 

Over Otherside at Work

Sinds 2003 werken wij met één gepassioneerd en onafhankelijk team aan de Xpert Suite. We leveren geen standaard ondersteuning, maar we werken in partnership met jou. Want samen creëren we de beste versie van de Xpert Suite. En tillen we je verzuimbeleid naar nieuwe hoogtes. Met één doel voor ogen: happy professionals. www.othersideatwork.be