OAW BE

Waarom data en automatisatie onmisbaar zijn om verzuim aan te pakken

Geschreven door Cora Joosten | Apr 14, 2024 1:48:51 PM

Verzuimpercentage, verzuimduur, nulverzuimers … Het zijn slechts enkele voorbeelden van de ‘klassieke’ cijfers die je onmisbare informatie geven om een zicht te krijgen op je verzuimsituatie. Toch zijn er nog te veel bedrijven die dat inzicht niet hebben. Data en automatisatie kunnen daar iets aan doen, in de vorm van verzuimsoftware. Met verzuimsoftware kan je namelijk meer doen dan je verzuimprocedures borgen en de betrokkenen ondersteunen. Je kan er ook je verzuimcijfers centraliseren en meten – en dat heeft voordelen voor iedereen in je bedrijf.


Verzuimsoftware: voordelen voor iedereen

Hr: vereenvoudigde administratie

​Een geautomatiseerd verzuimbeleid heeft allerlei voordelen voor hr-verantwoordelijken. Ze kunnen de verzuimcijfers altijd in real time opvolgen en nakijken hoe goed medewerkers en leidinggevenden de verzuimprocedures naleven. Ook automatiseert de software de verzameling van verzuimcijfers, waardoor er minder manuele opvolging nodig is. En is de verzuimsoftware gekoppeld aan de toepassing van je sociaal secretariaat? Dan ben je er zeker van dat je personeelsgegevens altijd up-to-date zijn.

Leidinggevenden: laagdrempelige ondersteuning

Dankzij verzuimsoftware krijgen leidinggevenden een digitale melding zodra er een actie vereist is: een verzuimgesprek voeren, contact opnemen met een afwezig teamlid … Bovendien geven de tips, checklists en modelbrieven op het platform doeltreffende ondersteuning om de dialoog aan te gaan met langdurig zieke collega’s. Zo verlaagt het de drempel voor de aanpak van problematisch verzuim.

Management: zicht op de ROI

Met verzuimsoftware kan het (hogere) management de evolutie van de verzuimsituatie in de organisatie nauwlettend volgen. Het biedt een helder overzicht van de directe en indirecte verzuimkosten. Zo is het steeds duidelijk waar er kostbare middelen verloren gaan – en waar je verzuimbeleid winst boekt. Daarnaast maakt verzuimsoftware benchmarking mogelijk, zodat je verzuimcijfers kan gaan vergelijken met die van sectorgenoten of bedrijven van dezelfde grootteorde.

Medewerkers: motivatie en ontzorging

Omdat hr en leidinggevenden automatische meldingen krijgen voor bepaalde verzuimacties, voelen medewerkers rechtstreeks de nauwe opvolging van het verzuimbeleid. Dat werkt motiverend, ontmoedigt verzuim en faciliteert een constructieve dialoog. Ook professionaliseert verzuimsoftware de aanpak van administratieve taken. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld hun ziekteattesten eenvoudig online indienen en krijgen een herinnering als ze een attest zijn vergeten.

Compliance: betere omgang met data in een wettelijk kader

Afhankelijk van iemands rol in de organisatie, worden specifieke rechten toegekend op het softwareplatform. Je krijgt dus alleen de cijfers te zien die voor jou relevant zijn. Op die manier zorgt verzuimsoftware ervoor dat iedereen zorgvuldiger omgaat met gevoelige en vertrouwelijke gegevens. Bovendien biedt het een oplossing voor de snel evoluerende wetgeving rond verzuim: collectief re-integratiebeleid, ziekte- en vakantiedagen … Met verzuimsoftware voldoe je eenvoudig aan alle (strengere) rapporteringsvereisten.

 

Een essentiële schakel

Data en automatisatie, in de vorm van verzuimsoftware, zijn een essentiële schakel in elk verzuimbeleid. Ze maken de cirkel volledig rond: je kan er je beleid formuleren en processen verankeren, maar ook je verzuimcijfers opvolgen en interpreteren, om het vervolgens weer bij te sturen en te verbeteren. Daarover kan je dan terugkoppelen naar alle betrokkenen – die overigens allemaal persoonlijke voordelen ervaren dankzij het platform.

Verzuimsoftware: iets voor jouw organisatie? Zeker! We laten het graag zien. Vraag vandaag nog een demo aan.