OAW BE

Checklist: hoe matuur is jouw verzuimbeleid al?

Geschreven door Cora Joosten | Apr 14, 2024 1:56:31 PM

“Afwezigheden opvolgen vergt heel wat administratie.” “Er ontbreken enkele ziekteattesten.” “Leidinggevenden vinden het moeilijk om verzuimgesprekken te starten.” Elk verzuimbeleid heeft zo zijn zwakke punten. Om die te kunnen aanpakken, moet je weten op welk maturiteitsniveau je beleid zit. Want alleen zo weet je op welk gebied verzuimsoftware jou optimaal kan ondersteunen – en je beleid naar een hoger niveau kan tillen. Onze checklist helpt je op weg.


De maturiteit van je verzuimbeleid: check meteen je niveau

Niveau 1: de basis is in orde

Je rapporteert je verzuimcijfers in overeenstemming met de wetgeving en houdt je werknemersdossiers goed bij, maar daar blijft het bij.

Je besteedt veel tijd aan manuele administratieve taken

  • Je registreert verzuim, maar je volgt het niet (nauwkeurig) op
  • Je hebt geen inzicht in je verzuimdata (oorzaken, patronen …)
  • Je verzuimcijfers zitten verspreid over verschillende platformen

Niveau 2: je verzuimaanpak is verankerd in een beleid

Je pakt verzuim aan via duidelijke processen en procedures, die je hebt vastgelegd in een overkoepelend verzuimbeleid. Maar in de praktijk blijken naleving en opvolging moeilijk.

 Het lukt niet altijd om je verzuimbeleid consistent toe te passen

  • Je verzuimmaatregelen en -initiatieven zijn versnipperd
  • Je leidinggevenden vinden het lastig om verzuimgesprekken te voeren met medewerkers
  • De drempel om welzijnskwesties aan te kaarten ligt hoog, waardoor problemen soms te lang onder de radar blijven

Niveau 3: je verzuimbeleid maakt deel uit van een breder welzijnsbeleid

Je verzuimbeleid is een onderdeel van een breder welzijnsbeleid in je organisatie, waarmee je actief het welzijn van je medewerkers ondersteunt en bevordert. Maar nu probeer je om een stap verder te gaan: het beleid duurzaam en toekomstbestendig maken. 

  • Het lukt niet om de complexe oorzaken achter je verzuimproblemen te vinden
  • Je meet tevredenheid en engagement, maar je kan die data niet koppelen aan je verzuimgegevens
  • Je ondersteunt je medewerkers nog onvoldoende in hun fysieke en mentale welzijn
  • Je wilt verzuim proactief aanpakken, maar weet niet goed hoe

En wat nu?

Je hebt nu een eerste beeld van de maturiteit van je verzuimbeleid. Nu is het tijd om de typische problemen binnen jouw maturiteitsniveau aan te pakken. En dat kan – op elk niveau – met verzuimsoftware. 

Verzuimsoftware helpt je namelijk allereerst om je basisprocessen te structureren en te optimaliseren. Het zorgt voor een betrouwbare datacollectie van verzuimcijfers en automatiseert routinetaken. Je krijgt ook, op één centraal platform, inzicht in de belangrijkste verzuimindicatoren en hun oorzaken, zodat je snel je sterke en zwakke punten kent.

Maar verzuimsoftware kan je ook bijstaan als je al duidelijke procedures en maatregelen hebt geïmplementeerd. De digitale ondersteuning garandeert consistentie en betrouwbaarheid, en biedt waardevolle tools voor je leidinggevenden bij hun verzuimgesprekken (o.a. meldingen, templates, checklists …). Op die manier garandeer je soepele, laagdrempelige verzuimcommunicatie in het hele bedrijf.

In een latere fase kan je je verzuimdata verrijken met nieuwe parameters (tevredenheid, motivatie, productiviteit …) en AI inschakelen om verzuimpatronen te herkennen. Zo maak je je beleid steeds duurzamer en toekomstbestendiger.

 

Maar hoe werkt verzuimsoftware dan precies? We laten het graag zien. Vraag vandaag nog een demo aan.